Vandaag is het zover: het bivak gaat van start. Na de ochtendtraining stappen de mannen in de bus die klaarstaat om hun naar het zuiden te brengen. Met steun van de Koninklijke landmacht en in het bijzonder het Korps Commandotroepen uit Roosendaal mag De Harde Leerschool gebruik maken van het tentenkamp en alle omringende faciliteiten. Na aankomst en welkom, worden de mannen overgedragen aan Piet en Frans die het bivak zullen leiden. Na het ontvangen van het nodige materiaal en het opzetten van de bedjes is het tijd om te eten. Daarna krijgen de mannen les in oriënteren en kaartlezen. Zo leren ze onder andere hoe ze tijdens een heldere donkere hemel aan de hand van de sterren kunnen bepalen waar het Noorden is. Nadat de wachtregeling  is gemaakt, is het tijd om te gaan slapen.

De volgende morgen is het vroeg. Niet iedereen heeft even goed geslapen, maar het programma wacht niet. Na de ochtensport konden de mannen aanschuiven bij het ontbijt. Na het ontbijt werden de mannen gelijk getest of ze de avond goed hadden opgelet. Zo vertrokken de mannen in groepen voor een oriëntering oefening op de Rucphense hei. In de middag werden de mannen meegenomen voor een paar uur buffelen op de hindernisbaan “Arnhem” . Iedereen heeft deze middag gestreden voor wat hij waard was en een goede indruk achtergelaten. Na een korte pauze werden twee onderkomens in het bos gebouwd om de tweede nacht in door te brengen. Voordat dat gebeurde werd de mannen eerst nog gedropped op de hei om vervolgens zelfstandig terug te keren naar het Tentenkamp.

Het werd een betere nacht dan de eerste, ‘‘ik heb nog nooit zo lekker geslapen’’ werd menig keer gehoord. Na een training en een peptalk van Dirk voor de laatste dag, was het tijd voor de eindopdracht onder leiding van Piet en Frans. We waren een man kwijt die “gewond’’ op een brancard in het bos lag. Hij moest door de groep worden opgehaald en terug worden gebracht naar het kamp. Een loodzware opdracht waar teamwork essentieel is. Na het volbrengen van de opdracht moest het kamp weer in de originele staat worden teruggebracht en worden opgeruimd. Om 1300 vertrok de bus richting Almelo met een vermoeide maar tevreden groep die een ervaring rijker was.