Om tien voor tien, exact 20 minuten later dan gepland start Ed als programmamanager, de dag door iedereen welkom te heten. We zijn te gast bij de plaatselijke voetbalvereniging VV Seta in Musselkanaal. Hier gaat een nieuwe lichting jongens de komende acht weken zich uit de naad werken voor een betere toekomst.

Zo’n twintig genodigden hebben zich verzameld in het clubhuis: potentiële werkgevers, de initiërende gemeenten, vrijwilligers van de vereniging en ook de lokale pers is van de partij. Ed maakt het meerdere keren duidelijk. ‘We zijn hier allemaal met een gezamenlijke doel: de deelnemende jongens ondersteunen in hun weg naar een baan of opleiding’.

Dat het een uitdaging is, wordt al gelijk duidelijk; vier ziekmeldingen, één moet nog opgehaald worden van het station en een ander loopt op krukken. Deze laatste is vastbesloten om aan te sluiten bij dit project. ‘Ik sport normaal veel en baal dat ik nu niet mee kan doen als ik die andere jongens zo aan de slag zie. De meeste jongens hier willen straks aan de slag voor een werkgever, maar ik wil graag voor mezelf beginnen. Ik hoop dat dit project en de betrokkenen me hierbij kunnen helpen.’

Uiteindelijk staat er een select groepje jongeren op het veld te zweten, wat de trainers de mogelijkheid geeft voor een persoonlijke aanpak. Na anderhalf uur bikkelen sluit Dirk, captain van het nationale rugbyteam én trainer bij De Harde Leerschool, het ochtenddeel af en is de toon gezet. De moddervegen zitten op het tenue, het zweet staat op het voorhoofd en een enkeling heeft de maag geleegd in de struiken. Eén van de deelnemers: ‘ik heb de afgelopen 5 jaar thuis gezeten, dus het is wel even heftig zo’n eerste dag actief bezig zijn. Nu is er een kleine op komst is het tijd voor verandering. Zo’n eerste week is denk ik even doorkomen, maar daarna wordt het waarschijnlijk alleen maar beter’.

Ook de begeleiders zijn positief. Eva Samson, jongerenbegeleidster in het team van De Harde Leerschool: ‘ Het is goed om te zien dat degene die er nu zijn actief meedoen en een voor hun nieuwe wereld instappen. Het is jammer dat de jongens die er nu niet zijn, niet kunnen zien wat ze missen. Door zo’n eerste dag krijgen ze enigszins een impressie van wat ze de komende weken te wachten staat’.

Ook Ed is tevreden: ‘Alles loopt op rolletjes. De uitdaging voor morgen is om alle jongens die er nu niet zijn, naar het veld halen. Hier gaan we met het hele team voor zorgen. Onze rugbytrainers gaan samen met de maatschappelijke begeleiders persoonlijk langs de deur om ze te motiveren om mee te doen’.

De weg is nog lang, maar de start is gemaakt. Het uiteindelijk doel: de afsluitingswedstrijd tegen Rugby Club Groningen op woensdag 25 oktober en op donderdag 26 oktober de eerste werkdag!