DHLS Etten-Leur voortvarend van start: van diep gaan op het veld tot voorlichting over ‘goede poep’

Op dinsdag 1 oktober is het eerste traject van De Harde Leerschool in Etten-Leur van start gegaan. De groep van 7 deelnemers verzamelde zich rond de klok van 9 uur in de kantine van Rugbyclub Etten-Leur. Na een korte introductie met voorstelronde werd de eerste training verzorgd door Dirk Danen en Chris Ruff. Chris is een nieuw gezicht bij DHLS en heeft naast een succesvolle rugbycarrière werkervaring in zowel de jeugdzorg als een aantal penitentiaire inrichtingen. Op het veld ging de Etten-Leurse lichting vol overgave van start. Twee jongens moesten de fysieke inspanning bekopen met de inhoud van hun maag. Na een welverdiende lunch stond het middagprogramma in het teken van nader kennismaken en de introductie van Seraphine Paul. Seraphine acteert als trainer/coach bij het middagprogramma. In het dagelijks leven werkt zij bij de reclassering en is ze verdienstelijk rugbyspeelster bij de dames van Rugbyclub Etten-Leur.

De tweede dag ving aan met een door Ed Oskam en Cyril Breinburg (o.a. bekend van DHLS Breda) georganiseerde conditietest. Niet leuk, maar wel noodzakelijk om de voortgang van de kandidaten tijdens het traject te kunnen monitoren. Na de lunch maakte Paula Grendelman van GGN haar opwachting. Zij gaf de deelnemers voorlichting over het omgaan met schulden en ging daarna individueel het gesprek aan. De rest van de middag werd gevuld met individuele gesprekken door projectleider Ron Aarsten (o.a. bekend van DHLS Almelo) en Seraphine. Doel van deze gesprekken was onder andere om de leefgebieden van de jongeren verder in kaart te brengen.

Dag drie begon met een open gesprek over de uiteenlopende interesses van de deelnemers. De interessante discussie werd opgevolgd door een technische training die werd verzorgd door Dirk en Cyril. Tijdens de training werd onder meer aandacht besteed aan communicatie, het passen van bal en het scoren van punten. De middag stond in het teken van gezonde voeding. De interessante voorlichting van Dirk leidde tot grote verbazing bij vrijwel de hele groep. Met name de negatieve voedingswaarden van wit brood en vruchtensappen zorgden voor verwondering. In de presentatie gebruikte Dirk interessante documentaires die qua onderwerp varieerden van goede poep tot vezelrijke voeding.