Bivak drijft Groningse lichting tot het uiterste

Op dinsdag 21 juli was het dan eindelijk zover: de befaamde bivak stond voor de deur. Om 9 uur ’s ochtends verzamelden de kandidaten zich bij het clubhuis van RC Groningen, vanwaar zij per bus zouden afreizen naar de schietbaan van het Korps Commando troepen in Rucphen (Noord-Brabant). Na een lange rit, waarbij de gehele groep inclusief staf werd verplicht een mondkapje te dragen, arriveerden de mannen omstreeks 13:00 uur op de bivaklocatie. Projectleider Ron en coach Dirk vingen de deelnemers op in het klaslokaal en begonnen met een Op een eigen kracht sessie. Tijdens de training werd stilgestaan bij persoonlijke drijfveren en zingeving.

Na de sessie werd de groep voorgesteld aan bivakleiders Piet en Frans. Beide heren zijn oud commando en beschikken als instructeurs over ruime ervaring in het begeleiden van uiteenlopende doelgroepen. Onder leiding van Piet kregen de deelnemers hun outfit (overall en schoenen) en materiaal (bidon, bestek en rugzak) voor de komende dagen uitgereikt. Nadat iedereen zijn stretcher voor de eerste nacht in orde had gemaakt, werd er begonnen met de avondmaaltijd: hutspot met worst. De dag werd afgesloten met een verkenningstocht over de Rucphense heide. Tijdens de tocht gaf Frans de deelnemers uitleg over hoe je jezelf kunt oriënteren en navigeren met beperkte middelen. Eenmaal terug op het kamp kreeg de groep de opdracht tot het maken van een nachtelijk wachtschema. Rond de klok van 12 uur zocht iedereen, buiten de twee aangewezen wachtlopers, zijn veldbed op.

Op de tweede dag van de bivak werd de kandidatengroep om 06:00 uur ruw gewekt door het schelle geluid van een op een pan slaande lepel. Voor een aantal deelnemers werd hiermee een mentale grens overschreden. Desalniettemin wist iedereen zich te herpakken zodat er een half uur later kon worden begonnen met een ochtendgymnastieksessie onder leiding van Dirk. Als beloning voor hun  weerbaarheid en getoonde inzet kregen de jongens eieren met spek als ontbijt voorgeschoteld. Na het ontbijt verzamelde de groep zich in het leslokaal en volgde de vijfde Op eigen kracht training van dit traject.

Direct na afloop van de sessie kwam Salman, oud deelnemer van de Harde Leerschool in Etten-leur (najaar, 2019), op bezoek. Salman vertelde de groep over zijn persoonlijke ervaringen en hoe zwaar hij het had gehad toen hij in 2019 zelf op bivak was. Na afloop van het traject heeft Salman een baan aangeboden gekregen bij Elst Transport in Breda. Zijn leidinggevende, Kevin Aartsen, was voor de gelegenheid samen met Salman naar de bivaklocatie afgereisd. Geheel onverwacht maakte Kevin na afloop van Salmans presentatie bekend dat hij een jaarcontract aangeboden krijgt. Deze bekendmaking werd door alle aanwezigen met luid applaus ontvangen. Wij willen Salman (en Kevin) bedanken voor hun bezoek en wensen hem veel succes toe!

Hierna was het tijd voor fysieke inspanning. Onder leiding van 4 deskundige instructeurs kregen de kandidaten de opdracht om als team de aanwezige stormbaan af te leggen. Het parcours bestond uit diverse obstakels waarbij er moest worden geklommen, gekropen en gebalanceerd. Ondanks dat een aantal deelnemers aangaf te kampen met lichte blessures, wist uiteindelijk iedereen de stormbaan succesvol te bedwingen. Het euforische groepsgevoel dat naar aanleiding van de stormbaanprestaties was ontstaan, bleek echter van korte duur.

Bivakleider Frans stond alweer klaar en gaf de kandidaten de opdracht om met behulp van een drietal palen, enkele takken, jutenlakens en een plastic zeil een eenpersoons onderkomen te bouwen. Voor een aantal deelnemers bleek deze taak de druppel die de emmer deed overlopen. Na een collectief baalmoment, wist de groep zich te herpakken waardoor een uur later iedereen zijn slaapplaats op orde had. De dag sloot af met een dropping die dankzij de oriëntatietraining van de avond de daarvoor door iedereen binnen de gestelde tijd werd afgerond.

De laatste dag van de bivak stond zoals altijd in het teken van de eindopdracht: het lokaliseren en transporteren van één van de groepsleden op een brancard. Ondanks de beperkte hoeveelheid slaap, de spierpijn en de zwaarte van de opdracht zetten alle deelnemers letterlijk hun schouders eronder. Nadat ook deze beproeving succesvol was afgerond, vond er tot slot een evaluatie plaats. “De mannen kunnen terugkijken op een geslaagde bivak. Fysiek en mentaal hebben ze behoorlijk wat doorstaan. Terug naar Groningen met opgeheven hoofd.” concludeert Dirk.

Woord van dank

Via deze weg willen wij Veenstra Reizen bedanken voor het mede mogelijk maken van de reis vanuit Groningen naar de bivaklocatie in Rucphen.