De banenmarkt

Ik kom aan bij De Haagsche Rugbyclub en vraag me af of ik wel goed zit… alles zit in de steigers en overal lopen bouwvakkers rond. Het clubhuis van De HRG krijgt een nieuw jasje. Later wanneer blijkt dat ik toch goed zit, weet Ed het mooi uit te leggen. ‘Dit is het perfecte moment voor De Harde Leerschool in Den Haag. Zo is dit niet alleen een mooi nieuw begin voor De Haagsche Rugbyclub, maar ook voor onze deelnemers.’

Het clubhuis is inmiddels al aardig volgelopen met vele werkgevers. Zij zijn hier vandaag om te kijken welke talenten bij hun bedrijf zouden passen. De deelnemers zijn die ochtend stuk voor stuk op en top gekleed door Grace Flohr van Dress for Succes Leiden! Om half 1 is het tijd voor de speeches. In hun goed geklede outfit mogen de mannen zich elk in 1 minuut voorstellen aan alle aanwezigen en aangeven waarom zij de moeite waard zijn. De een is zichtbaar zenuwachtiger dan de ander, maar iedereen krijgt evenveel applaus achteraf.

Een van de werkgevers vertelt me dat hij hier voor de tweede keer is. De vorige keer heeft hij al twee jongens gesproken en vandaag hoopt hij ze verder te helpen met hun zoektocht naar een baan.

Ook de deelnemers hebben hun voorkeur. Zo blijkt Brasserie Up een gewilde werkplek. Twee van de mannen hebben al aangegeven hier voor te willen gaan en zij mogen de komende tijd op gesprek komen.

Wanneer het tijd is voor de speeddates, gaan de deelnemers actief langs alle werkgevers. Na een half uur ben ik al meerdere malen aangezien voor werkgever. Een van de deelnemers vertelt me dat hij iedereen gesproken wil hebben aan het eind van de dag, zodat hij zeker weet dat hij de beste keus maakt. Hij staat symbool voor de sociale groep die hier bij De Haagsche Harde Leerschool hun kansen voor een betere toekomst hopen te vergroten. Na een tijdje op dezelfde plek te hebben gezeten, ben ik al door meer dan de helft van alle mannen aangesproken.

De mannen hebben de banenmarkt, de eerste grote uitdaging aan het einde van hun Harde Leerschool traject, met beide handen aangepakt. Volgende week vrijdag wacht die andere uitdaging: de eindwedstrijd tegen de Haagsche Rugby Club.