De Haagsche Harde Leerschool in volle gang

De Haagsche Harde Leerschool is inmiddels in volle gang. Vijftien deelnemers volgen drie dagen per week het programma, bestaande uit verschillende workshops en uiteraard de dagelijkse rugbytraining. Volgende week gaan de mannen op de befaamde bivak. Van 1 tot en met 3 oktober zijn ze te gast bij de landmacht in Rucphen. Drie dagen lang zullen ze vooral op elkaar aangewezen zijn.

Het vertrouwen in Den Haag is groot, wat ook terug te vinden is in de bedrijven die zich hebben uitgesproken voor het project. Een van die organisaties is Ja voor een Kans. Zij ondersteunen Haagsche jongeren door middel van een werkleertraject naar een baan.

Ook aangesloten bij De Haagsche Harde Leerschool:


In het programma van De Haagsche Harde Leerschool zijn OEK (op eigen kracht) trainingen toegevoegd. Deze trainingen worden verzorgd door Katha Dries van REACT en Renee Groenendijk van DHLS.  In totaal zijn de deelnemers hier 10 momenten van 2 uur mee aan het werk. Iets waar de deelnemers nu al goed op lijken te reageren. ‘‘Ik vind de OEK lessen heel leerzaam, zelfs met mijn ADHD blijf ik zitten.”

De OEK-training is ontwikkeld in de jaren ’90 in samenwerking met de universiteit van Nijmegen. De training richt zich nadrukkelijk op het in beweging komen richting (werk)activiteiten. De training bouwt aan het verhogen van zelfvertrouwen, zelfinzicht en zelfsturing; het vrijmaken van veranderenergie. De deelnemers hebben na afloop een beter zicht op hun kwaliteiten en drijfveren, voelen zich zekerder om actie te gaan ondernemen en kunnen zich ook beter presenteren bij bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek.

Tijdens de OEK-training worden de deelnemers zich bewust gemaakt van hoe een mens kijkt en hoe ons brein werkt. Als we iets willen veranderen, moeten we ons hiervan bewust worden. Moeten of willen; wat je kiest heeft gevolgen. Een belangrijke vraag voor de deelnemers die aan bod komt is: hoe ziet jouw leven eruit over 2 jaar? Zo is het belangrijk om te weten waar men naartoe wilt, om in beweging te komen/blijven. Andere vragen waar de mannen antwoorden op gaan zoeken zijn: wie ben jij als mens? Wat zijn jou goede eigenschappen en waar heb je moeite mee? Wat is jouw invloed op je leven? Wat is een actvititeit/werk waar jij goed in zou kunnen zijn en wat goed bij jou zou passen?

De deelnemers gaan aan de slag met verschillende oefeningen, testjes en opdrachten om uit te vinden waar ze goed in zijn en hoe ze in elkaar zitten. Ze leren om te gaan met kritiek, tegenslag, maar ook met complimenten. Uiteindelijk maken ze een stappenplan om hun uiteindelijk doel te bereiken.