De Haagsche Harde Leerschool: rugbyen voor een betere toekomst

Acht weken lang en drie dagen per week zijn ze op het veld van De Haagsche Rugbyclub te vinden: 16 Haagsche jongeren die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: een beter toekomstperspectief. De jongeren maken deel uit van De Haagse Harde Leerschool. Een project dat bestaat uit een bivak, inspirerende gastsprekers, verschillende workshops en trainingen, maar vooral veel rugby. Na succesvolle projecten in onder andere Rotterdam, Breda en Groningen, is Den Haag de 4e stad waar De Harde Leerschool kansarme jongeren begeleid naar werk of een opleiding.

De Harde Leerschool

De Harde Leerschool is gericht op gemotiveerde jongeren tussen de 18 en 27+ jaar. Het doel is om deze jongeren, met een afstand tot de arbeidsmarkt, middels een uitgebalanceerd programma een beter toekomstperspectief te bieden. Deelnemers worden getraind op het gebied van rugby, sollicitatie- en levensvaardigheden om uiteindelijk door te stromen naar een baan of opleiding.

De ervaren coaches en trainers van De Harde Leerschool zijn experts en ondersteunen de deelnemers gedurende de cursus. Intensief aandacht wordt besteed aan; samenwerken, op tijd komen, verhogen weerbaarheid en presentatietechnieken om succesvol te solliciteren op elke baan in de sector waar zij graag willen werken.

Den Haag 2018

Al maanden wordt er achter de schermen hard gewerkt om het project in Den Haag vorm te geven. Het aantal betrokken werkgevers en organisaties blijft groeien. Het bewustzijn dat wij door bundeling van krachten gezamenlijk een deel van de doelgroep naar passend werk of opleiding kunnen begeleiden neemt gestaag toe.

Iets wat een stuk makkelijker wordt gemaakt door het enthousiasme en de grote betrokkenheid van onder andere De Haagsche Rugbyclub.

“De Haagsche Rugby Club is zeer verheugd de eerste lichting van de Harde Leerschool te mogen verwelkomen op haar velden en clubhuis. Een concept dat in Engeland al ruimschoots z’n maatschappelijke waarde heeft bewezen, kan nu ook bij ons in Den Haag verwezenlijkt worden. Rugby vormt en bouwt karakter; you take care of the ball, we will take care of you… een wereldwijd broederschap dat discipline, respect en kameraadschap hoog in het vaandel heeft staan”.

Wat voor ons zo vanzelfsprekend is, blijkt tegelijkertijd voor veel van de jongeren in het programma een ware eye opener te zijn; zelfvertrouwen, fysieke gezondheid en een beter perspectief op jezelf als persoon én als teamspeler, helpt hopelijk een groot aantal van hen  in de nabije toekomst met het hervinden van aansluiting op de maatschappij en de arbeidsmarkt. Wij als HRC hopen vooral dat ze die baan vinden, maar ook dat ze blijven rugbyen en dat ze ambassadeur worden én dus blijven van de mooiste sport op aarde!”

Woensdag 19 september zal de kick-off plaatsvinden tussen 09.30 – 11.00 op de velden van de Haagsche Rugbyclub.

 

Voor meer informatie over De Harde Leerschool en/of het traject in Den Haag kunt u contact opnemen met programmamanager Ed Oskam via ed.dehardeleerschool@gmail.com of 0619919377 .
Wilt u een indruk krijgen? Bezoek dan onze website (www.dehardeleerschool.nl) of bekijk deze uitzending van Brandpunt+ over ons laatste traject in Groningen.