Deelnemers Den-Haag en Etten-Leur gebroederlijk op bivak

Voor het eerst in de vijfjarige geschiedenis van De Harde Leerschool draaien er twee projecten tegelijkertijd. Dit leidde op maandag 21 oktober tot een heuse primeur: de deelnemers aan het traject in Den-Haag gingen gezamenlijk met de lichting uit Etten-Leur op bivak. Het Haagse gezelschap vertrok in de ochtend richting West-Brabant, alwaar ze welkom werden geheten door projectleider Ron. Na een korte onderlinge voorstelronde werd de dag begonnen met een gezamenlijke Op eigen kracht training. Tijdens de sessie werd uitgebreid ingegaan op persoonlijke drijfveren en zingeving. Een mooie start van de driedaagse bivak die voor iedereen uitdagend zou worden.

’s Middags werden de kandidaten per bus naar de bivaklocatie in Rucphen gebracht. Na aankomst volgde een introductie van bivakleiders Piet en Frans. Zij gaven de deelnemers een rondleiding over het terrein en bespraken wat er de komende dagen van de groep werd verwacht. Nadat iedereen zijn hut in orde had gemaakt, werd er begonnen met de avondmaaltijd – een militair rantsoen in een zakje dat opgewarmd moest worden in kokend water. De meningen over de smaak liepen uiteen, maar niemand liet zijn portie onaangeroerd.

Na een korte nacht begon de tweede bivak-dag met een Op eigen kracht sessie over de invloed die je als individu hebt op het verloop van je eigen leven. Al snel ontstonden er twee kampen die onderling van mening verschilden en werd er op constructieve wijze met elkaar gediscussieerd.

Na de lunch was het tijd voor het fysieke werk. Onder leiding van Piet en Frans werd de groep de stormbaan opgestuurd. Hier werd geklommen in touwen, getijgerd door de modder en gesprongen van aanzienlijke hoogte. Het af te leggen parcours leidde tot mooie momenten waarbij de kandidaten onderling samenwerkten en elkaar op een positieve manier motiveerden. Nadat de stormbaan was overwonnen, moesten er onderkomens voor de nacht worden gebouwd. Toen ook deze taak was voltooid, werd de barbecue aangestoken. Onder het genot van een heerlijke, door Frans bereide, maaltijdsoep namen de deelnemers de dag met elkaar door. De avond sloot af met een uitdagende dropping die ondanks de ruime afstand door iedereen binnen afzienbare tijd werd afgerond.

“Hoewel de bivak plaatsvindt op een unieke accommodatie in een schitterende omgeving en voor een groot deel bestaat uit toffe activiteiten betekent dit niet alleen maar rozengeur en maneschijn” aldus Renée (projectleider van het Haagse Harde Leerschooltraject). Gebleken is dat samenwerken, feedback ontvangen én geven niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Het wachtlopen in de nacht, het schoonmaken van de gezamenlijke materialen en het rekening houden met elkaar werd door de één sneller opgepakt dan door de ander. In sommige gevallen zorgde dit voor irritatie en frustratie. Voor de coaches van DHLS zijn dit bruikbare momenten waarop de betreffende deelnemers een spiegel kan worden voorgehouden en het gesprek kan worden aangegaan.