Deelnemers Leiden ontvangen wedstrijdshirt uit handen van wethouder Van Delft

Na de drukbezochte banenmarkt van donderdag 5 maart, stond de achtste en tevens laatste trajectweek voor de Leidse lichting in het teken van kansen benutten. Er werden diverse bedrijven bezocht, afspraken geconcretiseerd en toekomstplannen vastgelegd. Met gepaste trots kunnen we melden dat 8 van de 12 kandidaten, die de volledige cyclus hebben doorlopen, aan het werk gaan. Van de overige 4 gaan er 2 terug naar school en krijgen er 2 een aanvullend zorgpakket aangeboden waarmee ze alsnog zullen worden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. De inzet van werkgevers, zorgverleners, casemanagers en onderwijskundigen is van essentieel belang geweest om tot dit resultaat te komen.

Op dinsdag 10 maart stond het langverwachte VCA examen op het programma. Door omstandigheden kon het examen slechts door een beperkt deel van de groep worden afgelegd. Uiteindelijk hebben 3 deelnemers het felbegeerde papiertje in de wacht weten te slepen. Zij zijn nu gecertificeerd voor een periode van 10 jaar.

Op donderdagmiddag werd de groep verrast door een bezoek van de, met de Militaire Willems-Orde onderscheidde, Marco Kroon. Marco gaf een presentatie over mentale weerbaarheid en veerkracht. De sessie maakte grote indruk op zowel de kandidaten als de aanwezige begeleiders.

Rond de klok van half 5 druppelden de eerste gasten binnen voor de feestelijke afsluiting van het traject. De aangescherpte maatregelen rondom het Coronavirus zorgden ervoor dat de staf vlak voor aanvang van de festiviteiten moest beslissen of het verantwoord was om deze door te laten gaan. Omdat het aantal aanwezigen ruim onder de 100 personen bleef, konden de uitreiking en de eindwedstrijd zonder problemen plaatsvinden.

Na een openingsspeech van projectleider Ron ontvingen de kandidaten één voor één hun Harde Leerschool certificaat en wedstrijdshirt uit handen van de Leidse wethouder Yvonne van Delft. Het moment van uitreiken werd begeleid door een persoonlijke boodschap van coach Duncan. Na afloop van het officiële gedeelte spoedden de kandidaten zich naar de kleedkamer, alwaar ze zich klaarmaakten voor de wedstrijd tegen het derde team van gastheer RC DIOK.

Het team van de Harde Leerschool werd voor de gelegenheid versterkt door een aantal spelers van het Leidsch Studenten Rugby Gezelschap (LSRG), rugbyclub The Hookers uit Hoek van Holland en coaches Chris en Duncan. Eenmaal op het veld lieten de ietwat nerveuse deelnemers zich van hun beste kant zien. Beide teams bleken behoorlijk aan elkaar gewaagd. Dit resulteerde in een geweldige wedstrijd, die met een stand van 22-19 werd gewonnen door de selectie van De Harde Leerschool.

De avond werd zoals gewoonlijk afgesloten met een derde helft. Geheel volgens de rijke rugbytraditie werden aandenkens uitgewisseld en vond er een man of the match verkiezing plaats. Voor het team van De Harde Leerschool mocht deze titel in ontvangst worden genomen door Jubayru. Jubayru heeft de afgelopen weken enorme stappen gezet in zijn prille rugby carrière die hopelijk nog lang mag blijven duren. Na de verkiezing werd het door Lois de Vos bereidde buffet geopend. Lois heeft de afgelopen weken als vrijwilligster zorg gedragen voor het ontbijt en de lunch voor onze staf en kandidaten. Als blijk van waardering verraste de Leidse deelnemers haar met een presentje. Lois en Vincent – eveneens actief als vrijwilliger tijdens het Leidse traject – hadden op hun beurt ook een aandenken voor onze deelnemers. Na afloop van de avond keerde iedereen voldaan naar huis.