Een afsluiting in Groningen waarin trots overheerst

Woensdagmiddag vier uur; het clubhuis van Rugby Club Groningen loopt vol. Vrijwilligers, werkgevers, ouders, gemeenten; ze zijn vandaag allemaal bij elkaar gekomen om de deelnemers een hart onder de riem te steken in hun laatste uitdaging. Acht weken lang hebben de mannen keihard gewerkt aan hun persoonlijke ontwikkeling, maar ook op het veld is er hard getraind om vandaag een waardige tegenstander te zijn in de eindwedstrijd tegen Rugby Club Groningen.

Voordat het zover is neemt programmamanager Ed Oskam het woord om alle partijen enorm te bedanken voor hun betrokkenheid. ‘Dat deze betrokkenheid groot is, bewijst wel weer het feit dat we hier voor de tweede keer binnen een jaar staan, in een volgepakt clubhuis met een nieuwe lichting mannen die klaar zijn om een nieuwe, betere toekomst tegemoet te gaan.’

Waar het vorige traject in Zuid-Oost Groningen negen mannen op weg hielp, haalden dit keer maar liefst veertien mannen de eindstreep. Zij werden een voor een in het licht gezet door trainer Dirk Danen, die voor de mannen de afgelopen twee maanden zowel grootste vriend als vijand was. Uit de woorden van Dirk blijkt maar eens en te meer van hoever sommige mannen zijn gekomen om hier vandaag te staan. ‘Ik heb stuk voor stuk het grootste respect voor deze jongens. Hoe vaak sommige wel niet op het punt van opgeven hebben gestaan, maar toch doorzettingsvermogen hebben getoond en uiteindelijk vandaag hier staan. Geweldig.’

Om 18.30 is het dan zover en stappen de mannen onder het oog van alle aanwezigen het veld op om de strijd aan te gaan met de mannen van Rugby Club Groningen. Onder leiding van Dirk en trainer/coach Klaas van Donderen, die ook vanaf het begin de mannen op het veld heeft begeleid, laten de mannen zien wat ze waard zijn. En dat er talent aanwezig is, is zeker. In hard tegen hard blijkt de tegenstander van vanavond sportief een maatje te groot, maar weten de mannen een mooie eindstand op het bord te zetten van 36-26.

Al met al wordt de dag afgesloten met vooral lachende gezichten en vele schouderklopjes. Vanavond overheerst trots. Trots op de enorme betrokkenheid van alle partijen. Trots op de vrijwilligers en het team die dag in, dag uit klaar stonden voor de deelnemers. Trots op de deelnemers die zichzelf hebben bewezen klaar te zijn voor een veelbelovende toekomst.