Gemotiveerde Leidse deelnemersgroep maakt indruk tijdens succesvolle eerste week

Na een wat traag op gang gekomen aanmeldingsperiode, is op dinsdag 21 januari het eerste traject van De Harde Leerschool in Leiden van start gegaan. De Leidse deelnemersgroep bestaat uit 16 gemotiveerde kandidaten en kent een behoorlijk diverse samenstelling. De deelnemers zijn aangedragen door uiteenlopende instanties waaronder: De Binnenvest, GGZ reclassering Fivoor, GGZ Rivierduinen, Holland Rijnland, Cardea en het Leger des Heils. Het project wordt georganiseerd op initiatief van de Gemeente Leiden en vindt plaats op het terrein van Rugby Club DIOK (de regerend landskampioen) aan de Smaragdlaan 101, te Leiden.

De eerste dag van het traject ving aan met een korte introductie gevolgd door een voorstelronde. Hierna trokken de deelnemers hun sportoutfit aan en vond er een relatief relaxte training plaats. Onder leiding van coaches Dirk Danen en Duncan Jansen kregen de kandidaten de gelegenheid om geheel in eigen tempo kennis te maken met de eivormige rugbybal. Naast een aantal passoefeningen werd er aandacht besteed aan loopvaardigheid en -techniek door middel van loopladders. Na een welverdiende lunch stond het middagprogramma in het teken van nader kennismaken.

Op woensdag kwam de groep voor de tweede maal samen. Na een korte warming-up was het tijd voor de eerste tackletraining. Met behulp van een tackle bag kregen de kandidaten stap voor stap uitgelegd hoe een rugbytackle goed en veilig gemaakt kan worden. Hierna was het tijd voor actie en mocht de groep het geleerde in praktijk brengen. Ondanks dat een aantal deelnemers enigszins terughoudend van start ging, bleek de oefening uiteindelijk een doorslaand succes.

De week eindigde op donderdagmiddag. Onder leiding van projectleider Ron Aarsten (o.a. bekend van De Harde Leerschool Almelo en Etten-Leur) kregen de kandidaten de vraag om na te denken over waar ze zichzelf na afloop van het traject zien. Verder werd uitgebreid ingegaan op hetgeen de groep de komende weken te wachten staat.

Dirk (trainer/coach) kijkt met grote tevredenheid terug op de succesvolle eerste week: “De inzet en motivatie van de jongens heeft indruk op me gemaakt. We zijn er nog lang niet maar goed begonnen zijn we absoluut. De kop is eraf, we zitten hier op een toplocatie en hebben er ontzettend veel zin in!