Gronings Harde Leerschool traject beleeft spetterende afsluiting

Met de banenmarkt nog vers in het geheugen begon de Groningse kandidatengroep hun achtste en tevens laatste trajectweek op dinsdag 18 augustus zoals gewoonlijk met een gezamenlijk ontbijt. Na het ontbijt betraden de deelnemers het veld en werd er onder leiding van coach Klaas aan de conditie gewerkt. Tijdens het tweede gedeelte van de training werd de groep opgesplitst in forwards en backs. De forwards namen met Duncan een aantal variaties in de line-out door, terwijl de backs samen met Dirk hun passing skills verbeterden.

’s Middags werd de groep verrast door een bezoek van de, met de Militaire Willems-Orde onderscheidde, Marco Kroon. Marco vertelde de deelnemers zijn verhaal over vallen en opstaan met als centrale boodschap: 30 keer vallen is 31 keer opstaan. Na afloop van de presentatie kregen de deelnemers de mogelijkheid hun persoonlijke ervaringen met Marco te delen, al met al een fijne en inspirerende middag. De Harde Leerschool bedankt Marco voor zijn bijdrage.

De dag werd afgesloten met een bezoek van Melissa Huisman van 365Werk. Omdat een aantal kandidaten tijdens de banenmarkt van de week ervoor een goede indruk had achtergelaten, kwam  Melissa langs om concrete afspraken te maken. Tijdens het gesprek zijn uiteindelijk drie oriëntatie-bezoeken ingepland. Voor een aantal kandidaten betekent dit een stap dichterbij het uiteindelijke doel: een baan.

Woensdag stond vrijwel geheel in het teken van potentiële werkplekbezoekjes. Hoogtepunt betrof het bezoek aan transportbedrijf Koopman, waar de deelnemers vol enthousiasme werden rondgeleid. Na afloop van de rondleiding kreeg de groep de gelegenheid tot het stellen van vragen. Tijdens dit vraaggesprek werd voor een aantal kandidaten duidelijk dat hun droom om vrachtwagenchauffeur te worden, nog altijd werkelijkheid zou kunnen worden. Tussen de bezoekjes door werd er vooruitgeblikt op de eindwedstrijd tegen het vierde team van RC Groningen die de dag erna plaats zou vinden. Ook tijdens de veldtraining van woensdag stond de eindwedstrijd centraal. Onder leiding van coaches Klaas, Dirk en Duncan werd het wedstrijdplan doorgenomen. De sessie sloot af met een team run.

Op donderdag, de laatste reguliere dag van het Groningse traject, verzamelde een aantal deelnemers zich vroeg in de ochtend voor een bezoek aan Sociaal gericht. Sociaal gericht is een klus- en schoonmaak bedrijf met een maatschappelijke visie en zal na afloop van het traject mogelijk één van de deelnemers in dienst nemen. Eenmaal teruggekeerd op het terrein van RC Groningen kreeg de groep bezoek van bouwbedrijf Strukton en uitzendbureau Abiant. Ook zij hebben aangegeven na afloop van de cyclus voor een (aantal) werkplek(ken) te zorgen. De ochtend werd afgesloten met een voorlichting van KPN – eveneens een potentiële werkgever voor één van de kandidaten – die vanwege het coronavirus via een online videoverbinding werd gehouden.

Tegen het eind van de middag verzamelden de eerste gasten zich voor de feestelijke afsluiting van het traject. Dit alles gebeurde in en rondom het clubhuis van RC Groningen, dat voor de gelegenheid volledig coronaproof was ingericht. Na de openingsspeech van Dirk kregen de deelnemers één voor één hun Harde Leerschool certificaat en wedstrijdshirt uitgereikt. Na de uitreiking volgde een uitgebreid dankwoord gericht aan alle betrokken individuen, bedrijven en andere partijen.

Na afloop van het officiële gedeelte trokken de kandidaten zich terug in de kleedkamer, waar ze zich klaarmaakten voor de wedstrijd tegen het vierde team van gastheer RC Groningen. De selectie van de Harde Leerschool werd voor de gelegenheid versterkt door een aantal spelers van de Groninger Studenten Rugby Club (GSRC). Onder luid gejuich van de aanwezige vrienden en familie speelde de Groningse lichting een prachtige pot. Na een bikkelharde strijd eindigde de wedstrijd in een 12-14 winst voor de Harde Leerschool; een geweldige prestatie waar alle deelnemers uitermate trots op kunnen zijn. De dag sloot af met een gezellige barbecue op afstand.

Woord van dank

Via deze weg wil de Harde Leerschool alle betrokkenen bedanken voor hun getoonde inzet en flexibiliteit. Een bijzonder woord van dank gaat uit naar Maurice, Arne en Henk voor hun werk achter de schermen. Verder bedanken wij de betrokken werkgevers, RC Groningen en sponsoren Aegon, Gasterra, instituut GAK, Elker, 365werk en Matrix voor het financieren van dit project. Een speciale vermelding verdienen ook de casemanagers van de verschillende begeleidingsinstellingen en de gemeentes. Zonder deze groep had het project nooit kunnen plaatsvinden.