Haagsche Harde Leerschool ontvangt hoog bezoek en sluit traject succesvol af

De laatste week van het Haagsche Harde Leerschooltraject begon op maandag 18 november met een workshop van bokser Max van der Pas. Max richt zich momenteel op kwalificatie voor de olympische zomerspelen van 2020 in Tokyo (gewichtsklasse: < 75 kg). Zijn verhaal over doorzetten, een centraal doel voor ogen houden en omgaan met tegenslagen maakte behoorlijke indruk op de groep. De bokstraining die volgde na afloop van zijn presentatie werd eveneens goed ontvangen.

Woensdag stond in het teken van evalueren en de balans opmaken. Voor de laatste keer werd uitgebreid stilgestaan bij de kern van het Op eigen kracht programma en de Wheel of Balance. Projectleider Renée concludeert: “alle jongens hebben grote sprongen gemaakt: mentaal, fysiek, qua invloed die ze hebben op hun eigen leven, in de hoop op succes, op het gebeid van zelfbeeld en -vertrouwen en in de omgang met autoriteit. Ik ben ongelooflijk trots op deze groep”. ’s Middags vond de laatste rugbytraining van het Haagse programma plaats. Met gemengde gevoelens bereidde de groep zich onder leiding van trainers Dirk en Duncan voor op de eindwedstrijd.

Op vrijdagavond verzamelde zich een behoorlijk aantal betrokkenen in het clubhuis van de Haagsche Rugbyclub. Onder toeziend oog van familie, het bestuur van HRC, het bestuur van de Harde Leerschool,  een aantal sponsoren, begeleiders en overige betrokkenen kregen de kandidaten hun certificaat uitgereikt. Na een aansprekende openingsspeech van programmamanager Ed, werd er door projectleider Renée teruggeblikt op het programma van de afgelopen weken. De uitreiking werd vervolgd met een aansprekende video, gemonteerd door trainer Dirk – die in verband met een interland tegen Duitsland helaas niet bij de bijeenkomst aanwezig kon zijn. Na afloop van de film werden de deelnemers één voor één naar voren geroepen. Na een mooie persoonlijke boodschap ontvingen zij hun certificaat uit handen van Duncan.

Na de uitreiking spoedden de kandidaten zich naar de kleedkamer, alwaar ze zich klaarmaakten voor de wedstrijd tegen een gelegenheidsselectie van de Haagsche Rugby Club. Het team van de Haagsche Harde Leerschool werd voor de gelegenheid versterkt door een aantal spelers van rugbyclub The Hookers uit Hoek van Holland. Onder leiding van een officiële scheidsrechter van de Nederlandse Rugby Bond knokten de jongens voor wat ze waard waren. Ondanks de getoonde inzet verloor de Harde Leerschoolselectie nipt (eindstand 20-19).

De heuglijke avond werd in het clubhuis afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. Onder het genot van een drankje werd teruggeblikt op de belevingen van de afgelopen weken en geproost op de toekomst. Het eerste contract is inmiddels getekend. Van de 17 deelnemers die begin oktober zijn gestart hebben er 12 de eindstreep gehaald. 9 daarvan gaan na afloop van het traject aan het werk, 3 hebben grote stappen gemaakt op de participatieladder en gaan in de nabije toekomst aan de slag. De begeleiders van het Haagse Harde Leerschooltraject zullen de kandidaten voorlopig blijven volgen en ondersteunen. Al met al een mooi einde van een nieuw begin.