Harde Leerschool kandidaten spelen eerste officiële wedstrijd tegen Groningse Studenten RC

De vijfde week van het Groningse Harde Leerschool traject begon dinsdag 28 juli met een terugblik op de bivak die de week ervoor had plaats gevonden. Buiten dat één van de deelnemers een vervelende achillespeesontsteking had opgelopen, bleken de ervaringen van vrijwel de hele groep positief. Na de evaluatie betraden de deelnemers het rugbyveld. Tijdens de trainingssessie werd uitgebreid stilgestaan bij de wedstrijd tegen de Groningse studenten, die de volgende dag plaats zou vinden. Onder leiding van Klaas en Dirk werd er gewerkt aan de scrum en kregen de kandidaten specifieke uitleg over hun positie. De training werd afgesloten met een team run.

Het middagprogramma stond in het teken van de Wim Hof Method Fundamentals Workshop die net zoals tijdens eerdere trajecten werd verzorgt door Kim Padding van N-ice world. Na een korte introductie kreeg de deelnemersgroep een aantal ademhalingsoefeningen uitgelegd. Vervolgens werd de kandidaten gevraagd om onder Kims begeleiding plaats te nemen in het vooraf geprepareerde ijsbad. Voor een aantal bleek dit een stap te ver. Anderen kwamen juist verrassend uit de hoek en gingen de uitdaging vol overgave aan.

De volgende dag verzamelde de groep zich om 12:00 uur op het sportpark. De afwezige projectleider Ron werd voor de gelegenheid vervangen door Duncan Jansen en Renée Groenendijk (beide bekend van eerdere Harde Leerschooltrajecten in Den-Haag, Leiden en Rotterdam). Na een gezonde lunch werd er begonnen met een Op eigen kracht training. Tijdens de sessie werd gesproken over de zoektocht naar vaardigheden. Het resterende deel van de middag stond vrijwel geheel in het teken van voorbereiden op de wedstrijd. Onder leiding van Dirk, Klaas en Duncan werd voor de laatste keer het gameplan besproken en kregen de deelnemers de mogelijkheid tot het stellen vragen.

Tegen het eind van de middag was het dan eindelijk zover: de eerste officiële rugbymatch stond op het programma. De wedstrijd werd gespeeld tegen de Groninger Studenten Rugby Club (GSRC) en vond plaats op het voor de kandidaten inmiddels vertrouwde veld van RC Groningen. Na een uitgebreide warming-up en een motiverende speech van coach Klaas kon de partij beginnen. Onder toeziend oog van gelegenheidsscheidsrechter Dirk knokte de Groningse Harde Leerschool selectie voor wat zij waard was. Hoewel een aantal kandidaten moeite had met het vinden van hun positie, zette het complete team zich voor de volle 100% in. Tot diep in de tweede helft deed het team van de Harde Leerschool nauwelijks onder voor de tegenstander. Met verrassende looplijnen en scherpe kicks wist de deelnemersgroep de verdediging van de Groningse studenten behoorlijk onder de druk te zetten. De wedstrijd eindigde in 7-19 voor de GSRC. Desalniettemin konden de kandidaten met opgeheven hoofd het veld verlaten.

Na afloop van de wedstrijd verzamelden de twee teams zich voor de derde helft. Deze begon zoals gewoonlijk met een toespraak van beide captains. Na het onderling uitwisselen van presentjes werd één van de deelnemers tot man of the match gekroond. De avond werd afgesloten met sterke rugbyverhalen en een gezamenlijk diner.

De laatste dag van de vijfde trajectweek werd opgestart door Klaas die aan de hand van een aantal krantenartikelen het dagelijks nieuws met de kandidaten besprak. Nog nagenietend van de wedstrijd tegen de Groningse studenten betraden de deelnemers hierna het veld. Onder leiding van Duncan en Dirk werkte de groep een lichte circuittraining af. De sessie eindigde met een ontspannen potje rugbygolf. ’s Middags was het tijd voor zevende Op eigen kracht training van de cyclus met als onderwerp ‘het kernkwadrant’: een model dat karaktereigenschappen, leerpunten en gevoeligheden van mensen inzichtelijk maakt. Na afloop van de sessie vertrok iedereen met een positief gevoel naar huis.