Kandidaten Groningse Harde Leerschool beleven spectaculaire tweede week

De tweede week van het Groningse Harde Leerschool traject stond in het teken van groepsvorming en brotherhood. Op dinsdag 7 juli verzamelden de kandidaten zich ’s ochtends vroeg op het terrein van Rugby Club Groningen. Na de eerste intensieve trainingsweek was het afwachten of alle deelnemers op het afgesproken tijdstip zouden komen opdagen. Op een enkeling na was de groep ruim op tijd aanwezig voor het collectieve ontbijt.

Eenmaal op het trainingsveld werden de deelnemers voorgesteld aan gasttrainer Marcus Holden. Marcus is afkomstig uit Nieuw Zeeland en geldt als een icoon binnen de Nederlandse rugbywereld. Met Rugby Club Hilversum won hij maar liefst drie maal de nationale titel en momenteel is hij actief als backline coach bij de Nederlandse A-selectie. Onder leiding van Marcus en trainers Dirk en Klaas werkten de kandidaten zich in het zweet. Na een aantal passoefeningen werden er kleine wedstrijdvormen met 2 aanvallers tegen 1 verdediger afgewerkt. De training werd afgesloten met een tackle bag drill.

’s Middag kreeg de groep voorlichting van Paula Grendelman. Paula is werkzaam bij GGN en gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met schulden. Na afloop van de voorlichting kregen de kandidaten de kans om één op één hun persoonlijke situatie met haar te bespreken. De meerderheid van de deelnemersgroep heeft gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Voor een aantal bleek het nog altijd bijzonder lastig om openheid van zaken te geven. Schaamte en ongemak speelt bij deze jongens in de huidige fase van het traject nog altijd een grote rol.

Bij aanvang van de trainingssessie op woensdag gaven twee deelnemers aan last te hebben van lichte fysieke klachten. “Omgaan met pijn is een belangrijk thema in de eerste weken van het programma. De deelnemers komen er stapsgewijs achter hoeveel hun lichaam aan kan en dat is meestal meer dan ze in eerste instantie denken.” aldus Dirk. De jongens met pijntjes zijn deskundig behandeld door de fysiotherapeuten van WYSZ en trainden daarna afzonderlijk van de groep. De overige deelnemers maakten ondertussen kennis met touch rugby: de eerste échte spelvorm met scheidsrechter. De training werd afgesloten met een kick sessie die werd geleid door gasttrainer Marcus.

Na een welverdiende lunch werd de door Stephen Covey ontwikkelde Cirkel van invloed en betrokkenheid geïntroduceerd. Onder leiding van projectleider Ron werd er uitgebreid stil gestaan bij zaken waar je als individu geen invloed op hebt en de verschillende manieren waarop je hiermee om kunt gaan.

Op donderdag, de laatste dag van de tweede trajectweek, kon het geleerde direct in praktijk worden gebracht. Het weer was bijzonder slecht en de kandidaten hadden ervoor kunnen kiezen om in bed te blijven liggen. Tot grote tevredenheid van de begeleidingsstaf, kwam vrijwel de hele groep gemotiveerd en op tijd op het sportpark aan. Na het ontbijt betraden de deelnemers het kletsnatte veld en werd er een fysiek zware training afgewerkt. Onder leiding van Marcus, Dirk en Klaas rondden de deelnemers achtereenvolgens een krachtcircuit en tackle training af. Voor de gelegenheid werd de kandidatengroep versterkt door Joseph (oud-deelnemer) en Richard (werkzaam bij defensie en actief als speler bij RC Groningen).

Het middagprogramma stond in het teken van de eerste Op eigen kracht sessie. Onder leiding van Ron werd de kandidaten gevraagd na te denken over hoe om te gaan met verandering. Daarnaast werd er uitgebreid aandacht besteed aan de kernwaarden: respect, openheid, wederzijds vertrouwen en empathie. De week werd afgesloten door gasttrainer Marcus die als ultieme blijk van waardering ten overstaan van de groep de Haka (een ceremoniële dans van de Maori’s uit Nieuw-Zeeland) uitvoerde.