Leidse deelnemers op de proef gesteld tijdens intensief bivak

De vierde week stond voor de deelnemers van de Harde Leerschool in Leiden volledig in het teken van het inmiddels befaamde bivak bij het Korps Commando Troepen (KCT) in Roosendaal. Op dinsdag 11 februari was het dan eindelijk zover. De kandidaten verzamelden zich ’s ochtends vroeg op het terrein van rugbyclub DIOK voor een gezamenlijk ontbijt. Door de landelijke treinvertragingen arriveerde een aantal jongens wat later dan gewoon, maar om 10:00 uur was de groep compleet en kon er worden vertrokken in zuidelijke richting. Eenmaal aangekomen in Roosendaal werd Leidse collectief opgevangen door projectleider Ron die zelf ruim 35 jaar werkzaam is geweest bij het KCT. Na aankomst kregen de deelnemers uitleg over hetgeen hen de komende dagen te wachten stond. Hierna volgde een Op eigen kracht sessie over persoonlijke drijfveren en zingeving.

’s Middags werd de Leidse lichting overgedragen aan bivakinstructeurs Piet en Frans. Zij gaven de deelnemers een rondleiding over het terrein (Tour de Horizon) en reikten de groep een gepaste outfit uit. Nadat iedereen zijn hut in orde had gemaakt, werd er onder leiding van Frans en meester-kok Peter begonnen met de avondmaaltijd; een rijkelijk gevulde groentestamppot. Het feit dat alle deelnemers een bijdrage moesten leveren – van groenten snijden tot tafeldekken – had een positief effect op de groepsmoraal. Na afloop van het diner verzorgde Piet de kandidaten een cursus oriënteren met beperkte middelen. De groep kreeg uitleg over hoe je op basis van de maan en sterren kunt navigeren en inschatten waar je jezelf bevindt. Hierna was het tijd voor actie en werd het geleerde op de Rucphense hei in praktijk gebracht. Eenmaal terug op het kamp kreeg de groep de opdracht tot het maken van een nachtelijk wachtschema. Om 00:00 uur zocht iedereen, buiten de twee aangewezen wachtlopers, zijn bed op.

De volgende ochtend begon met lichte sportsessie verzorgd door coach Duncan. Na het ontbijt volgde een Op eigen kracht training over de invloed die je als individu hebt op het verloop van je eigen leven. Ondanks de korte gebroken nacht was de sfeer goed en werd er door alle deelnemers actief meegedaan. Na de lunch was het tijd voor het fysieke werk. Onder leiding van twee sportinstructeurs van het KCT werd de groep de stormbaan opgestuurd. Hier werd geklommen in touwen, getijgerd door de modder en gesprongen van aanzienlijke hoogte. Na een uitgebreide technische instructie kreeg de groep de opdracht het parcours binnen een vooraf gestelde tijd af te leggen. Ondanks de inzet, hulpvaardigheid en onderling kameraadschap werd de tijdslimiet overschreden. Gevolg hiervan was dat de hele route nogmaals moest worden afgelegd. Na een collectief baalmoment raapte de groep zich bij elkaar voor een tweede poging. Ditmaal met succes en een euforisch groepsgevoel tot gevolg.

Moe en voldaan werd er vervolgens begonnen met de avondmaaltijd – een militair rantsoen in een zakje dat opgewarmd moest worden in kokend water. De avond sloot af met een uitdagende dropping waarbij de kandidaten in tweetallen zonder gps, kaart of kompas vanaf de Rucphense hei hun weg terug naar het kamp moesten zien te vinden. Alle duo’s wisten de route ruim binnen de gestelde tijd af te leggen. ’s Nachts sliepen de kandidaten buiten in zelf gebouwde hutten.

De laatste dag van het bivak stond in het teken van de eindopdracht: het verplaatsen van een groepslid op een brancard over een vooraf besproken route. Ondanks dat het inmiddels hevig was gaan regenen werd de oefening gedisciplineerd en zonder klagen uitgevoerd. Nadat het kamp was opgeruimd en schoongemaakt volgde een laatste evaluatie onder leiding van bivakbegeleiders Piet en Frans. Omstreeks 13:00 uur betraden de kandidaten met zichtbare trots de bus richting Leiden.