Leidse kandidaten uitgedaagd: van kletsnat veld tot ijskoud bad

De deelnemers van de Harde Leerschool in Leiden begonnen hun zesde week op maandag 24 februari met de tweede VCA training van dit traject. Het theoretische karakter van de sessie leidde ertoe dat de praktisch ingestelde kandidaten geregeld moeite hadden hun aandacht erbij te houden. Nu de tweede training achter de rug is, kan de groep zich definitief gaan voorbereiden op het examen dat op 10 maart plaats zal vinden.

Landelijke media meldden eerder deze week dat februari 2020 de boeken ingaat als natste februarimaand sinds de weermetingen in 1901 begonnen. De Leidse kandidaten hebben dit meerdere malen aan den lijve ondervonden, zo ook tijdens veldtraining waarmee de dinsdag werd begonnen. Onder leiding van trainers Duncan en Fernando werkte de groep in de stromende regen een aantal contactoefeningen af waarbij er in het bijzonder aandacht werd besteed aan lichaamspositionering. Het middagprogramma stond volledig in het teken van een Op eigen kracht training over zelfonderzoek. Onder leiding van projectleider Ron werd uitgebreid ingegaan op de vraag: wie ben ik?

De woensdag ving aan met een uit spelvormen bestaande hersteltraining die werd verzorgd door trainers Chris en Duncan. ’s Middags stond de Wim Hof Method Fundamentals Workshop op het programma. De cursus werd verzorgd door de gecertificeerde instructeurs Kim Padding en Sven Kimenai. Na een korte theoretische inleiding werd er begonnen met een aantal ademhalingsoefeningen. Deze oefeningen werden door alle kandidaten als zeer bijzonder ervaren. In een aantal gevallen leidden deze zelfs tot een emotionele reactie.

Na de ademhalingsoefeningen werd de jongens gevraagd om twee minuten in een ijsbad plaats te nemen. Door de aangeleerde ademhalingstechniek zouden ze de nadelige gevolgen van de kou tot op zekere hoogte moeten kunnen neutraliseren. Vrijwel alle deelnemers zijn de uitdaging uiteindelijk vol overtuiging aangegaan.

Donderdagochtend stond zoals gewoonlijk in het teken van rugby. Hierna kreeg de deelnemersgroep voorlichting van een potentiële werkgever. Na de lunch werd door alle kandidaten een presentatie gegeven. Tijdens de presentaties werd ingegaan op hetgeen dat men tijdens de Op eigen kracht trainingen van de afgelopen weken heeft geleerd. Na afloop van de presentaties volgde een feedbackronde waarin de deelnemers elkaar uitgebreid complimenteerden en motiveerden. Voor sommigen leidde het in ontvangst nemen van het positieve commentaar tot ongemakkelijke momenten.

De zesde trajectweek werd op vrijdag afgesloten met een EHBO cursus die werd verzorgd door Corien Smits van 4HH. Alle kandidaten deden enthousiast mee en de afwisseling tussen theorie enerzijds en praktijkoefeningen anderzijds werd door hele groep gewaardeerd.