Leidse lichting speelt indrukwekkende eerste rugbywedstrijd

Na een uitdagende vierde week waarbij de deelnemers van de Harde Leerschool in Leiden op bivak gingen, begon de vijfde trajectweek op maandag 17 februari met een gezamenlijke evaluatie. Onder leiding van projectleider Ron bespraken de kandidaten hoe ze de bivak hadden ervaren. Tijdens het groepsgesprek werd zowel aandacht besteed aan de positieve als negatieve punten. De dag stond verder in het teken van voorbereiding op het VCA examen dat op 10 maart door alle deelnemers zal worden afgelegd.

De dinsdag startte met ’s ochtends vroeg met een tactische veldtraining. Tijdens de sessie werd uitgebreid stilgestaan bij de wedstrijd tegen de Leidse studenten, die een dag later plaats zou vinden. Onder leiding van trainers Duncan en Fernando werd een aantal spelsituaties uitgelicht en kregen de jongens instructies omtrent hun positie. Na de lunch volgde een Op Eigen Kracht sessie die in het teken stond van: hard- en soft-skills, denkfouten en hoe het beste uit jezelf te halen.

Op woensdagavond was het dan eindelijk zover: de eerste officiële rugbywedstrijd stond op het programma. De wedstrijd werd gespeeld tegen een team van het Leidsch Studenten Rugby Gezelschap (LSRG) en vond plaats op het sportcomplex van Rugby Club DIOK. Licht gespannen verzamelden de Leidse deelnemers zich tegen het vallen van de avond in hun inmiddels vertrouwde kleedkamer. Na een motiverende speech van coach Duncan betrad de Harde Leerschool selectie vol vertrouwen het rugbyveld.

Onder toeziend oog van wethouder Yvonne van Delft, een aantal potentiële werkgevers en andere betrokkenen ging het team van De Harde Leerschool met voorsprong de rust in. In de tweede helft nam de druk van de Leidse studenten toe en moest de deelnemersgroep een aantal tegenpunten incasseren. De wedstrijd eindigde met een try van het LSRG in de laatste minuut. Dit bracht de eindstand op 24-25 voor de Leidse studenten. Desalniettemin konden de kandidaten met opgeheven hoofd het veld verlaten.

Na afloop van de wedstrijd verplaatsten alle aanwezigen zich voor een gezamenlijk diner naar het sociëteitsgebouw van studentenvereniging Quintus. Hier kregen de spelers spareribs, burgers en biefstuk voorgeschoteld. Geheel volgens de rijke rugbytraditie werd er onderling geproost op de mooie ontmoeting en vond er een man of the match verkiezing plaats. Als afsluiting van de derde helft spraken beide teamcaptains een dankwoord uit. Na het luidkeels zingen van een aantal traditionele rugbysongs, vertrok iedereen met een voldaan gevoel naar huis.

Op donderdag werd teruggeblikt op de wedstrijd van de avond daarvoor. Onder de deelnemers heerste een euforische stemming die vrijwel de hele dag aanhield. Onder leiding van trainers Duncan en Chris (o.a. bekend het Harde Leerschool programma in Etten-Leur) werd door de deelnemers in alle rust een hersteltraining afgewerkt. De vijfde trajectweek werd ’s middags afgesloten met een Op eigen kracht sessie over persoonlijke talenten, valkuilen en uitdagingen.

Dankwoord

Voor alle kandidaten was deze eerste rugbywedstrijd een ervaring om nooit te vergeten. Via deze weg wil de staf van De Harde Leerschool de spelers van RC DIOK, RC The Hookers en een aantal oud-deelnemers bedanken voor het versterken van het team. Bovenal gaat onze dank uit naar het gastvrije LSRG!