Op bivak in de buitenlucht

We zijn inmiddels weer een stukje verder en de mannen hebben weer twee intensieve weken erop zitten. Zo vond onder andere de inmiddels traditionele bivak plaats…

Maandag ochtend verzamelen we op de club in den haag. Na wat inspirerende laatste woorden van Renee Groenendijk en Dirk Danen vertrekken we met de groep om 13.30 met de bus richting het korps commando troepen Roosendaal. Hier worden we ontvangen door Ron en Piet, de instructeurs voor de komende dagen. Beide mannen maken indruk en hebben meer dan 35 jaar ervaring binnen het KCT.

We verblijven op het zogenoemde tentenkamp, het opleidingscentrum van de commando’s in Nederland. Dit is een zeer unieke kans om hier te mogen bivakkeren. Na uitleg van de huisregels, maken de mannen hun slaapplekken klaar. Ook krijgt iedereen een uitrusting: overal, rugzak, drinkbeker, mesting, stretcher, slaapzak…

Na een les oriënteren en kaartlezen wordt de omgeving verkend; een tocht van 8 km.

 

Bij terugkomst maakt de groep zich klaar voor de nacht. Zo wordt er een wachtschema gemaakt en gaan we de eerste nacht in.In tweetallen wordt ieder uur de wacht afgewisseld en het terrein bewaakt.

De volgende dag staat in het teken van de hindernisbaan onder leiding van sportinstructeur Frijters. Het wordt pittig voor sommige en je merkt dat het weinig slapen en de fysieke inspanningen zijn tol gaat eisen, maar de heren zijn sterk en slepen elkaar erdoorheen.

Bij de volgende opdracht moeten de mannen hun eigen onderkomen bouwen voor de nacht. Met balken, touw, takken en bladeren wordt een mooi afdak gemaakt en ook voor de tweede nacht wordt weer een wachtschema bijgehouden. De volgende dag word afgesloten met een brancard loop: een van de mannen is gewond geraakt in de strijd en moet verplaatst worden. Een tocht van enkele kilometers door modder en bossen.

Bij aankomst is er ontlading. Het ging niet zonder slag of stoot maar ze hebben samen de eindstreep gehaald. We hebben onszelf en elkaar weer een beetje beter leren kennen.

Met een voldaan gevoel gaan we terug in de bus. Op naar de volgende uitdaging!