Oud Harde Leerschool deelnemers motiveren nieuwe Groningse lichting bij start van traject

Na eerdere edities in het najaar van 2017 en het voorjaar van 2018, is De Harde Leerschool op woensdag 1 juli voor de derde maal van start gegaan in de provincie Groningen. In tegenstelling tot de voorgaande trajecten die respectievelijk plaatsvonden in het oosten en zuidoosten van de provincie, richt de nieuwe cyclus zich op deelnemers uit de stad Groningen. Tijdens de kennismakingsdagen hebben 15 gemotiveerde kandidaten zich aangemeld. Het traject vindt plaats op het terrein van Rugby Club Groningen aan de Rijksstraatweg 16 in Haren.

De nieuwe deelnemersgroep verzamelde zich op woensdagochtend rond de klok van 9 uur in het clubhuis. Voor de gelegenheid was een aantal oud Harde Leerschool deelnemers uitgenodigd. Tijdens een gezamenlijk ontbijt spraken zij met de nieuwe kandidaten over hun belevingen en persoonlijke ervaringen. Na een algemene voorstelronde betraden de jongens het veld.  Onder leiding van trainers Dirk en Klaas (o.a. bekend van eerdere Harde Leerschool trajecten in Groningen en Almelo) kregen de kandidaten een relatief rustige training voorgeschoteld. Tijdens de sessie werd er onder meer aandacht besteed passen, vangen, loopvaardigheid en -techniek.

Na afloop van de training volgde een gezonde lunch bereid door Marcel en Lisa. Tijdens het middagprogramma dat werd verzorgd door projectleider Ron (o.a. bekend van De Harde Leerschool Almelo, Etten-Leur en Leiden), werd er vooruitgeblikt op het vervolg van het traject. Verder werden er onderlinge afspraken gemaakt en administratieve zaken afgehandeld.

De volgende dag begon wederom met een veldtraining. Voor de gelegenheid weden trainers Klaas en Dirk ondersteund door Rutger en Thomas van Rugby Club Groningen. Op een nat veld werkte de groep een ontspannen training af, waarbij passen vangen en loopoefeningen nogmaals centraal stonden. ’s Middags kregen de deelnemers uitleg over de ‘Wheel of balance’ en werd er aandacht besteed aan het opstellen van een CV.

Op vrijdag, de laatste dag van de trajectweek, was het tijd voor de eerste tackletraining. Met behulp van een tackle bag kregen de deelnemers stap voor stap uitgelegd hoe een rugbytackle goed en veilig gemaakt moet worden. De sessie bestond verder uit een krachtcircuit waarbij het uiterste van de kandidaten werd gevraagd. Moe maar voldaan keerden de deelnemers na afloop van de training terug naar de kleedkamer.

De middag stond in het teken van gezonde voeding. Dirk verzorgde een interessante voorlichting over dit onderwerp en dit leidde tot grote verbazing bij vrijwel alle kandidaten. Met name de grote hoeveelheden suiker in ogenschijnlijk gezonde producten zoals bijvoorbeeld vruchtensappen zorgden voor verwondering. Enthousiast en gemotiveerd keerde de deelnemersgroep na afloop van de dag naar huis.

Maatregelen omtrent het coronavirus

Door de versoepeling van de maatregelen omtrent het coronavirus mag de verplichte 1,5 meter afstand tijdens het beoefenen van contactsporten zoals bijvoorbeeld rugby worden losgelaten. Buiten het veld wordt er tijdens het Groningse Harde Leerschool traject een daadkrachtig coronaprotocol gevolgd. Dit protocol voldoet aan de richtlijnen van het RIVM en is voorafgaand aan het traject met de deelnemers besproken.