Tweede Haagse Harde Leerschool succesvol afgerond!

De laatste week Haagse Harde Leerschool zit er op. Afgelopen vrijdag hebben we met gemengde gevoelens afscheid genomen van onze kanjers van het tweede project bij de Haagse Rugbyclub. In de laatste weken is er niet alleen hard getraind voor de eindwedstrijd, maar hebben de mannen zich ook 100% gegeven voor het behalen van hun persoonlijke doelen en het scoren van een arbeidsovereenkomst. Zo hebben de deelnemers meegelopen bij potentiële werkgevers, sollicitatiegesprekken gevoerd, loopbaantesten gemaakt en voorlichting gehad over de mogelijkheden om een studie te volgen of dit te combineren met werk.

Met trots kunnen we vertellen dat de deelnemers met een plan voor de toekomst en een certificaat op zak hun vleugels weer uitslaan. Zeven heren gaan in de komende weken aan de slag bij hun nieuwe werkgever in o.a de horeca, sport, bouw en groenten & fruit. Anderen worden voorbereid middels stages, loopbaanbegeleiding of behandeling in de GGZ, om hun carrière voort te zetten of aankomend schooljaar op het ROC te starten.

Uit ons onderzoek is gebleken dat er in 8 weken tijd grote veranderingen hebben plaats gevonden op diverse onderdelen van de ZRM en andere belangrijke onderdelen om weer deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Vooral zelfvertrouwen, motivatie, omgaan met autoriteit, dag- en nachtritme en fysieke- en mentale gezondheid zijn na de 8 weken Harde Leerschool sterk verbeterd.
Te gek om te zien hoe de Op Eigen Kracht methodiek o.l.v. Kath Dries van REAKT, de verhalen van onze gastsprekers, de positieve coaching en het toepassen van zelfreflectie in combinatie met rugby, zijn vruchten afwerpt. Niet alleen heeft een ieder persoonlijke groei doorgemaakt maar is er ook een ijzerstrek team, “the brotherhood”, gevormd waarin iedereen gerespecteerd wordt, constructieve feedback gegeven wordt en men elkaar motiveert en support.

 

 

 

 

 

 

De week voorafgaand aan de eindwedstrijd hebben we onder leiding van Kim Padding en Sven Kimenai een inspirerende workshop gevolgd en kennis gemaakt met de Wim Hof methode. Na ademhalings- en meditatieoefeningen zijn we de confrontatie met kou aangegaan en een ijsbad ingestapt. Een super ervaring waarbij de deelnemers hebben bewezen niet alleen fysieke groei te hebben doorgemaakt, maar vooral ook mentaal. Kim en Sven, bedankt voor deze bijzondere ervaring!

“If you can learn how to use your mind, anything is possible.” ― Wim Hof, Becoming the Iceman

Afgelopen vrijdag 22 maart was het dan zover en hebben we met gemengde gevoelens afscheid genomen van de 14 deelnemers die de eindstreep hebben gehaald. Met z’n allen (in gezelschap van belangrijke personen voor de deelnemers en supporters uit het netwerk van de Harde Leerschool) hebben we teruggeblikt op 8 weken waarin heel veel gebeurd is. Na een inspirerende toespraak van Harde Leerschool meewerkend voorman Ed Oskam, hebben de trainers en de deelnemers gespeecht en met een lach en een traan waardering naar elkaar uitgesproken. Naast het certificaat hebben de mannen het welverdiende Harde Leerschool wedstrijdshirt met bijbehorend rugnummer uitgereikt gekregen. Aldus coach Dirk Danen is er maar één regel voor het dragen van dit shirt: ‘Je moet het beter doen op je positie dan je voorganger!’

Om 18:45 werd het startsignaal voor de wedstrijd tegen HRC3 gegeven. Vanaf de eerste minuut een spannende wedstrijd met mooie acties van beide kanten. Zonder angst werd er getackeld en gecommuniceerd met elkaar. “Maat, ik ben bij je!”. Ook deze wedstrijd werd het Harde Leerschool team verstrekt door ervaren spelers uit de pool van coach Duncan Jansen, die het niet kon laten de laatste 10 minuten zelf mee te spelen en zijn team door de zwaarste minuten van de wedstrijd heen sleepte. Helaas werd er met 1 try achterstand verloren. Ondank verlies op het veld werd het gevoel van overwinning er niet minder om. In de derde helft werd gelachen, gezongen, geproost en gegeten en afscheid genomen met: Tot ziens! Een mooi einde van een nieuw begin.

De komende 6 maanden zullen wij de heren intensief blijven begeleiden en hopen wij dat ze gebruik maken van het aanbod van HRC om een jaar lang gratis te komen spelen en trainen.

Wij bedanken iedereen die het mede mogelijk heeft gemaakt dat 14 (jonge) mannen weer met vertrouwen hun toekomst tegemoet gaan. In september hopen wij weer in Den Haag te zijn. Tot snel!