Uiteenlopend programma tijdens derde week van Leids Harde Leerschool traject

De deelnemers van de Leidse Harde Leerschool begonnen hun derde trajectweek op dinsdag 4 februari zoals gewoonlijk met een gezamenlijk ontbijt. Eenmaal omgekleed werd er door coaches Dirk en Duncan een tackeltraining verzorgd. De kandidaten kregen onder meer uitleg over lichaamspositionering en hoe te handelen nadat er een tackel gemaakt is. Hoewel er tijdens de rugbytrainingen fysiek veel van de deelnemers wordt gevraagd, is iedereen ontzettend enthousiast en leergierig. De training werd afsloten met een potje touch rugby (een spelvariant zonder fysiek contact). Na de lunch stond de tweede Op eigen kracht sessie op het programma. Onder leiding van Dirk en projectleider Ron werd er onder meer aandacht besteed aan: wakker worden en selectief waarnemen. De beantwoording van vragen als: hoe kijk ik naar mijn leven? en wat wil ik veranderen? leidde in een aantal gevallen tot waardevolle inzichten.

Tijdens de veldtraining op woensdagochtend werd de groep verrast door een bezoek van twee voormalig deelnemers van het derde Harde Leerschool traject in Den-Haag. De bezoekers, die voor  de gelegenheid deelnamen aan de training, waren zichtbaar onder de indruk van het niveau van de Leidse lichting. Beide ex-kandidaten hebben inmiddels een baan gevonden en hebben het daar goed naar hun zin.

’s Middags werd de deelnemersgroep bezocht door Chris Knorren. Chris is ervaringsdeskundige in de verslavingszorg. In zijn presentatie stond Chris onder andere stil bij wat het is om verslaafd te zijn. Ook het herstelproces kwam uitgebreid aan bod. Het indrukwekkende verhaal van Chris zette een aantal kandidaten ertoe aan om hun persoonlijke ervaringen met de groep te delen. Een prestatie waar de volgende dag op kon worden doorgebouwd.

Op donderdag kreeg de groep een verkorte veldtraining voorgeschoteld. Dit had alles te maken met de uitreiking van het nieuwe kledingpakket die later plaats zou vinden. Nadat iedereen zijn hoodie, t-shirt en cap in ontvangst had genomen, werd er door Ron vooruitgeblikt op de bivak van komende week. Ron gaf een uitgebreide voorlichting over de gastheer ‘het Korps Commandotroepen’ en vertelde de kandidaten wat er van hen verwacht wordt. Kort hierna maakten Paula Grendelman van GGN en Mihaela Schrama van de gemeente Leiden hun opwachting. Paula gaf de deelnemers voorlichting over het omgaan met schulden en ging daarna individueel het gesprek aan. Mihaela besteedde als opleidingsadviseur aandacht aan onderwijsvormen en potentiele mogelijkheden voor onze deelnemersgroep.

De week werd afgesloten met een derde Op eigen kracht training. Tijdens de sessie werd teruggegrepen op de voorlichting van Chris Knorren. Verder stond de training in het teken van: wensen, bronnen van energie en belemmerende factoren.